Marko Bulc: PRVA ALTRUISTIČNA PREDSTAVA

Področje: ,
22. 11. 2017 18:00 20:00 23. 11. 2017 18:00 20:00 24. 11. 2017 18:00 20:00 29. 11. 2017 16:00 18:00 20:00

22. november ob 18.00 in ob 20.00 – premiera
23. in 24. november ob 18.00 in ob 20.00
29. november ob 16.00, 18.00 in 20.00, Narodni dom Maribor, v okviru festivala Drugajanje in v sodelovanju s 4. sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder ter Kulturnim bazarjem Maribor

 “Altruizem definiramo kot obnašanje, s katerim pomagamo drugim, ne da bi za to pričakovali povračilo ali nagrado.”

 “Altruistični samomor definiramo kot obnašanje, ko kdo žrtvuje svoje življenje za dobro drugih.”

 “Če v letalu pade pritisk, najprej nataknite kisikovo masko sebi, nato pomagajte drugim.”

 “Za nekatere človeške skupnosti je značilno, da se najprej najedo odrasli in zdravi, če kaj hrane ostane, jo pojedo otroci in bolni.”

 “Zagozda ali kajla je enostavna naprava, večinoma v obliki tristrane prizme, in je namenjena za razdvojitev, niveliranje ali trdno nameščanje česa.”

Prva altruistična predstava je solo projekt Marka Bulca, nastal pa je desetletje po njegovi zadnji solo uprizoritvi z naslovom Zadnja egoistična predstava. Avtorjeva tema je tokrat nasprotni ekstrem – altruizem.

Prva altruistična predstava korenini v Bulčevi frustraciji in nezadovoljstvu z večino videnih artivističnih projektov (tudi avtorjevih), ki nesrečne, nepravične, nezakonite in podobne mizerne situacije drugega in drugih izkoriščajo za samopromocijo in krepitev umetniškega ega ter so večinoma samozadostno vpeti v meje umetniškega sistema.

V proces je vstopil prek dveh oblik izobraževanj: delavnic in seminarjev v Münchnu, Lizboni, Droju, Londonu in Mariboru v okviru projekta Urban Heat, kjer se je poučeval o različnih praksah artivizma v urbanem okolju, ter še prek praktičnega izobraževanja za predavatelja – vodiča pri ljubljanskem Inštitutu za urbane kulture, ki organizira urbane alternativne sprehode po Ljubljani, med njimi tudi Ljubljansko alternativno turo, ki jo Marko Bulc zdaj tudi v praksi vodi.

Čeprav se je Bulc odločil narediti predstavo o altruizmu, nikogar ni vabil k sodelovanju. Vse je želel narediti sam. In tudi je. Na koncu je prejel še honorarje potencialnih soustvarjalcev predstave. Sam za vse! Je to altruistično?

Režiser, koreograf, scenograf, oblikovalec kostuma, oblikovalec svetlobe, avtor in izvajalec glasbe, avtor besedila in nastopajoči: Marko Bulc
Tehnično vodstvo: Igor Remeta
Izdelava scenografije: IKEA, Igor Remeta, Duško Pušica
Produkcija: Bunker, Ljubljana v okviru projekta Urban Heat
Producentka: Alma R. Selimović
Fotografije: Marko Bulc
Odnosi z javnostmi: Tamara Bračič Vidmar
Oblikovanje: Tanja Radež
Predstavo so omogočili: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Urban Heat, Evropska unija – program Ustvarjalna Evropa

Vstopnice: 10 EUR, 7 EUR (študentje, dijaki, upokojenci)
Informacije in rezervacije: info@bunker.si, 051 269 906