MENT Ljubljana

Področje:
4. 2. 2016 21:15 22:15 5. 2. 2016 21:15 22:15

cover_photo

Klubski festival mnogoterih žanrov MENT bo v začetku februarja potekal na osmih ljubljanskih prizoriščih. V treh dneh bo festival gostil prek 50 izvajalcev iz več kot dvajsetih držav. MENT se osredotoča na nove glasbene sile, kjerkoli že so. Na dobre bende in producente, naj gre za sibirski rokenrol, beloruski post-punk, estonski folk, hrvaško psihedelijo, srbsko americano, avstrijski elektro pop ali pa slovenski nojz. V okviru festivala bo potekala tudi mednarodna glasbena konferenca, posvečena mreženju, izobraževanju in odpiranju pogledov na raznovrstne tematike glasbenega posla, ustvarjanja in izmenjav.

V okviru festivala MENT bomo v Stari mestni elektrarni gostili:

Ana Curcin f Marija Strajnic (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Marija Strajnic

ANA ĆURČIN (Srbija)

4. februar ob 21.15

Rojena v Bagdadu, odraščala v Moskvi, zdaj živi, sklada, igra in poje v Beogradu – nič čudnega, da je mlada srbska kantavtorica oblikovala lastno zmes americane, folka in dream popa s posebnim glasbenim vzdušjem. Njene globoko ekspresivne pesmi so se že dotaknile poslušalcev po Balkanu, kjer se je uveljavila kot ena najobetavnejših izvajalk rastoče kantavtorske scene v regiji. Med drugim je vknjižila tudi nastop na festivalu Waves Vienna in turnejo po Hrvaški, Italiji, Švici, Madžarski in Rusiji, slednjo skupaj s frontmenom zasedbe Stray Dogg Dukatom Strajnićem. Njen prvenec “Sketches of Belonging” naj bi izšel vsak čas.

Več: http://anacurcin.com/

 

STRAY DOGG

 

 

 

 

 

 

 

STRAY DOGG (Srbija)

4. februar ob 22.15

Dukat Stray je sprva sam snemal svoje deme na skype mikrofon. Sčasoma se mu je pridružilo več glasbenikov in Stray Dogg je postal bend. Bend, ki ima rad americano, s kantavtorskim slogom, polnim bogatih aranžmajev z violinami in klavirjem.

Kmalu je bil prvenec v žepu, drugi album pa je presenetil z gostovanjem samega Devendre Banharta. A to je bil le še en delček sestavljanke. Leta 2013 je srbska nacionalna televizija zasedbo Stray Dogg oklicala za najboljši bend v državi, kar je bilo za tako mlade glasbenike izjemno priznanje. “Come Along Wind” je naslov novega albuma, ki je izšel oktobra 2015. Ogled koncerta – prvič v Ljubljani – obvezen.

Več: https://straydogg.bandcamp.com/

 

 Bowrain 1 (1)

 

 

 

 

 

 

 

BOWRAIN (Slovenija)

5. februar ob 21.15

“‘Far Out’ spominja na dela Thoma Yorka, Four Teta in Massive Attack. To ni le še en prvenec,” so zapisali pri nizozemskem webzinu Festivalinfo. Poleg tako izjemnih recenzij je treba vedeti še, da je Bowrain oz. Tine Grgurevič slovenski skladatelj, pianist in producent, ki biva v Amsterdamu. To ne preseneča, če vemo, da je svojo kariero dejansko začel kot nadarjen jazz skladatelj, ki je prvenec posnel v Filadelfiji. A jazz je le en vidik njegovega življenja. Več kot očitno rad eksperimentira – na primer s svojim performansom “Duet with Slavoj Žižek”, dialogom med njegovim klavirjem in govorom filozofa Slavoja Žižka. Kot Bowrain je glasbo začel izdajati leta 2014, pod imenom, ki predstavlja njegovo elektronsko eksperimentalno vizijo. Ta bo sijala tudi z njegovega tretjega albuma. “Distracted” je še na poti in bo predstavljal sodelovanje z ljubljanskim kitaristom ter producentom UM-om in amsterdamskim bobnarjem Robertom Nitschkejem. Bowrainov nastop na MENT-u bo z vizualijami pospremil Andrej Šeligo oz. MoTh.

Več: http://bowrain.org/

 

MaarjaNuut_2

 

 

 

 

 

 

 

 

MAARJA NUUT (Estonija)

5. februar ob 22.15

Očarljiva glasba te prikupne goslačke in pevke združuje tradicionalne plesne napeve, pesmi in zgodbe z živo elektroniko, pri tem pa ustvarja prostor, v katerem se minimalizem in eksperimentalna glasba srečujeta z estonsko glasbeno tradicijo. Maarja išče živahno in sproščeno stanje, kot mačka v pripravljenosti. Pravi, da se ji v tem stanju “pojavi glasba in v meni vzbudi željo, da podaljšam bivanje v trenutku, medtem ko spremeni moje videnje, slišanje in dojemanje”. Spomladi 2013 je izdala svoj prvenec “Soolo”, ki je v Evropi povzročil kar nekaj navdušenja, tudi številne recenzentske pohvale in presenetljivo omembo frontmena zasedbe Duran Duran, Simona LeBona, na Twitterju. Maarjin drugi album naj bi izšel v začetku leta 2016.

Več: https://soundcloud.com/maarja-nuut

Program festivala MENT Ljubljana: http://www.ment.si/sl/
Nakup vstopnic: http://www.ment.si/sl/vstopnice/