Teja Reba: DELO IZ LJUBEZNI

Področje:
12. 1. 2015 20:00 13. 1. 2015 20:00

Delo iz ljubezni - Copy

Tejo Reba tako kot v prejšnjih delih še naprej zanimajo razmerja med fizičnimi, čustvenimi in političnimi dejanji. Ta dejanja se vedno gibljejo na mejah – med estetiko in ideologijo, med referencami (ponavljanje) in možnostmi novega (razlika), med sublimnim in objektnim, med spolom in spolnostjo, med vsakdanjostjo in umetnostjo, med pogumom in ranljivostjo.

Izhaja iz osebne izkušnje skorajšnje smrti pri porodu, samega porodnega dela kot ekstremnega psihofizičnega stanja in nenadne smrti mame. Te soočene izkušnje uokvirja razmislek o dajanju življenja, o ljubezni in o delu (tako vidnem kot nevidnem), ki so jedro (pro)kreativnih procesov. Tokratno predstavo zaznamuje sodelovanje z vizualnima umetnikoma ter glasbenikom .

Pri pripravi predstave smo se dotikali številnih tematik, povezanih z materinstvom, starševstvom, delitvijo vlog, neplačanim skrbstvenim delom ter novimi oblikami družin. Te teme bi radi širše osvetlili v pogovorih po predstavah.

Si že kdaj kaj izgubila? Kam pa gredo izgubljene stvari?  So potem te stvari izgubljene?  A če jih nimaš več, potem niso več tvoje?  Ampak kako je lahko neka stvar sploh tvoja?                                                                             Kako veš, da je tvoja?  Nekdo ti jo je dal? Nekaj si dala v zameno, da si nekaj dobila?                                                          Kaj pa, a lahko rečeš, da si izgubila ljubljenega človeka?     Ampak kako lahko izgubiš človeka?          Je človek lahko tvoja last?           Si ti last svoje mamice?           Skrbi zate?       Je to tvoja soba?          A ti pospravljaš svojo sobo?     Kdo pa?         A je oči plačan za to?                 To ni njegovo delo?      Kaj pa je njegovo delo?          Aja, ampak kaj pa pospravljanje, to ni delo?     Se pravi, da je delo lahko plačano ali pa neplačano?      Aja, eno je služba, drugo pa delo?        Ampak, to drugo delo, je to delo ali je to ljubezen?     Potem delaš, ko ljubiš?        Je ljubezen delo ?

Avtorica in koreografinja: Teja Reba
Nastopajoča: Teja Reba, Loup Abramovici
Dramaturginja: Suzana Koncut
Oblikovanje zvoka in avtorska glasba: Eduardo Raon
Oblikovanje prostora in svetlobe: Meta Grgurevič, Jaša
Oblikovanje svetlobe in tehnično vodstvo: Igor Remeta
Strokovna sodelavka: Barbara Kapelj Osredkar
Grafično oblikovanje: Ajdin Bašič
Izvršna producentka: Tina Dobnik
Produkcija: Maska
Podpora: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana
Zahvala: Janez Per in Količevo Karton Proizvodnja kartona, d.o.o., Janez Janša, Barbara Rajgelj, Maja in Jerneja Šorli, Sarah Lunaček, Ava in Bela Reba Abramovici, Simona Semenič, Petra Slatinšek in vsem, ki so na kakršenkoli način pripomogli pri realizaciji projekta.

13. januarja predstavi sledi pogovor z Majdo Hrženjak in Renato Šribar o samoumevnosti neplačanega skrbstvenega dela in o odnosu do ženskega telesa. Pogovor bo vodila Suzana Koncut.