MLADI LEVI 2018

Včasih je veljalo, da so umetniki malo posebni, nori in neprilagojeni v odnosu do preostalega sveta. Pod bufonsko krinko norosti so lahko dvorni norčki, dramatiki, igralci svobodno razgaljali in se norčevali tako iz nerodnosti posameznikov kot iz velikih spodrsljajev vplivnežev, kraljev in celo božanstev. O čem pa lahko govori umetnik danes, ko se zdi, da so vloge obrnjene? Svetu dejansko vlada peščica norcev, ki mislijo, da si zaslužijo vse bogastvo. Prepričali bi nas radi, da so revni ničvredni in leni ter da je edino merilo svobode svoboda tekmovanja, trošenja in trga. Vojne, dobičkarstvo in izkoriščanje drugih se jim zdijo del svetovne ureditve, ne glede na ceno človeških življenj ali narave. Kdaj smo tiho privolili v vse to? Kako to, da se temu ne zmoremo upreti?

Letos mineva 50 let od morda edinega zares globalnega gibanja proti vojni, za mir in enakopravnost spolov, za svobodo, za človečnost. Tovrstne globalne revolucije za zdaj ni na obzorju in čeravno se zdi, da so male oblike upora zaman, da tudi umetnikom vse bolj režejo krila, bodisi sistemsko s finančnimi rezi, marsikje pa kar z zapiranjem v ječe, to ne pomeni nič drugega, kot da ima umetnost zelo veliko moč in da njena kritična ost ovira popoln nadzor misli in svobode. A vendar, če kdaj, tudi upravičeno, obupavamo, da je vse, kar naredimo, mnogo premalo, si je treba tudi reči, da je to malo lahko ključno, da je prav to tisto dragoceno, kar je treba še toliko bolj vzdrževati in negovati.

Nevenka Koprivšek

Program letošnjega festivala odpira vmesne prostore med osebnim in skupnim, med intimnim in javnim, preizkuša mejnike med njimi ter krhke meje svobode med samimi posamezniki ter med posamezniki in družbo. Komu pripadamo, kaj nas žene, kako daleč lahko gremo, kaj določa naše izbire, koga slišimo, koga zanikamo, česa se bojimo in kam se umikamo, kaj so naša upanja, strasti in kaj so naše skupne sanje.

Drznimo si dati smisel odgovornosti do širše skupnosti in odpiranju novih možnosti, ko gibanje za mir, enakopravnost, ljubezen, umetnost in svobodo ne bo več predmet cinizma, temveč nova stvarnost.

Kako je biti skupaj?

VEČ O FESTIVALU MLADI LEVI

Mednarodni festival Mladi levi je eden najvidnejših letnih dogodkov zavoda Bunker, ki  vsak konec poletja v Ljubljano pripelje najaktualnejše odrske ustvarjalce z vseh koncev sveta. Zaznamuje ga zahteven umetniški profil sodobnega progresivnega gledališča, še posebno pa je znan po odkrivanju novih talentov. Festival je prepoznaven po svojem ustvarjalnem in živahnem vzdušju, radovedni publiki in družabnosti.

Mladi levi so pravo mesto srečanj in presenečenj, kjer tako domači kot tuji umetniki in gosti radi ostajajo ves čas festivala, uživajo v umetnosti in pretresajo ažurne umetniške ali družbene teme. Je prostor izmenjave in snovanja novih idej, prijateljstev in sodelovanj, ki mnogokrat presegajo lokalne koncepte in meje.

MLADI LEVI 2018

MLADI LEVI 2017

MLADI LEVI 2016

MLADI LEVI 2015

MLADI LEVI 2014

MLADI LEVI 2013

MLADI LEVI 2012

MLADI LEVI 2011

MLADI LEVI 2010

MLADI LEVI 2009

MLADI LEVI 2008

MLADI LEVI 2007

Organizatorji:

Organizator festivala: BUNKER – zavod za organizacijo in izvedbo kulturnih prireditev
Direktorica: Nevenka Koprivšek
Oblikovalki programa: Nevenka Koprivšek, Mojca Jug
Izvršna producentka: Maja Vižin
Odnosi z javnostmi: Tamara Bračič Vidmar
Producentki: Alma R. Selimović, Mojca Jug
Administracija, koordinacija: Polona Vozel
Pomoč pri organizaciji: Klara Drnovšek Solina, Marjeta Pogačnik

Celostna podoba: Tanja Radež

Tehnični direktor: Igor Remeta
Tehnični koordinator: Andrej Petrovčič
Tehnična ekipa: Duško Pušica, Ahmad Adelian, Jure Vlahovič, Tomaž Žnidarčič, Grega Mohorčič, Janko Oven, Martin Lovšin, Lan Remeta, Maj Pušica

Foto: Nada Žgank
Video: Domen Martinčič

Prostovoljci:

Petra Anžič, Teja Bitenc, Petja Golec Horvat, Meta Jakoš, Martin Justin, Lara Jerkovič, Ema Karo, Helena Konda, Barbara Kostrevc, Tina Kralj, Urška Lipovž, Ana Lorger, Mitja Lovše, Rok Magdalenić, Manca Merlak, Mariana Pacheco de Medeiros, Monika Panovska, Alenka Perger, Janja Razpotnik, Mario Spirkovski, Aja Sredanović, Polona Stebe, Monika Rajcevic, Maša Šebek, Meta Škufca, Kaja Tratnik, Lea Vilman, Lara Zupan, Darinka Županec
Vodji prostovoljcev: Polona Vozel, Klara Drnovšek Solina

Zahvaljujemo se:

vsem prostovoljcem,  Aljoša Cetinski, Prozvok, B-projekt, Event Lighting, Matej Cvetko, Marjeta Pečarič, Cvetka Dragoš Jančar, gospe iz Dnevnega centra aktivnosti za starejše, Ljubljana, Gorazd Sobočan, Uroš Korenčan, Ajda Rooss, Ana Rokvić Pinterič, Španski borci, Santarcangelo dei teatri, Mladinsko gledališče, Nataša Sedminek, Tam-Tam, Tea Mahkovec, Zaslon, Darja Virjent, Snaga d. o. o., vsem zbiralcem čistih smeti

Bunker je član naslednjih mrež:

Create to Connect, Imagine 2020 (2.0) – Art, Ecology and Possible Futures, F.I.T. (Festivals in Transition) – Urban Heat, Balkan Express, Re-Shape, trans-making, IETM (International Network for Contemporary Performing Arts), EEPAP Network, Asociacija, Kulturna četrt Tabor, Mreža za prostor

FESTIVAL SO OMOGOČILI:

Zapri meni