FESTIVAL MLADI LEVI

2014

Treniranje domišljije

Lepo bi bilo ta uvodnik začeti spodbudno, z mislijo, da so pred nami novi, lepši časi. A živimo v precej kaotičnih razmerah in izmuzljivih vrednostnih sistemih, ko se še ne moremo iztrgati iz poglabljajočih se družbenih neravnovesij. Kljub revoltu, ki je bil izkazan, še vedno ni otipljive vizije za jutri.

Pred točno desetimi leti smo optimistično odprli novo ljubljansko prizorišče sodobnih scenskih umetnosti – Staro mestno elektrarno – prav z Mladimi levi.

Z Mladimi levi se vedno znova poslavlja poletje in zažene nova sezona. V teh desetih letih je ta edinstveni tehnični spomenik gostil številne domače in tuje umetnike, ki so z nadarjenostjo in vztrajnostjo starim zidovom vdahnili novo življenje. Stara elektrarna je postala dinamično in živahno umetniško središče Ljubljane in soseske Tabor.

Program letošnjega festivala je stkan iz pretežno raziskovalnodokumentarnih pristopov in vsebin, resnične zgodbe vedno znova prehajajo iz realnega v fikcijo in nazaj na trdna tla. Pred nami se na odru na majhne in še manjše delce cefrajo usode ljudi, ki so se znašli pred konfliktnimi prelomnicami osebnih ali družbenih okoliščin, skozi intimno nam približujejo fenomene globalizacije, stiske in zrenja bodisi zdajšnjih bodisi prejšnjih generacij ali tistih, katerih čas šele prihaja. To niso ne velike ne romantične zgodbe, so zgodbe vsakdanjika v zamiku. Govorijo o tem, kako narediti korak nazaj, kako se znoreti, izčrpati do onemoglosti, se potem ponovno zbrati in vzpostaviti distanco in z njo morda novo zgodbo.

Prav nič ne zapadejo v grenko samopomilovanje ali katastrofično vdanost v usodo, temveč so akcija; trudijo se razumeti, brati sedanjost, zgodovino. To so tudi zgodbe o tem, kako trenirati dobro voljo in domišljijo za nove alternative prihodnosti.

Morda so ravno ta na videz prazni tek in razdrobljenost na prafaktorje ter kaos tudi priložnost, da se vzpostavijo nov red, novo sosledje in razmerja. Tudi zato je treba še pogumneje vzpostavljati otoke in teritorije svobodne, drzne misli, ki so kot nekakšen laboratorij, znotraj katerega se ti sistemi preizkušajo, na novo izumljajo in vadijo za nove, boljše čase in bolj humano družbo. Enega od teh otočij zagotavljajo ravno Mladi levi in Stara elektrarna, zato verjamemo, da bo v elektrarni temu obdobju dolgoročno nezavezujočih razmer sledila vzpostavitev svetlega in stabilnega delovanja.

To pa bomo dosegli samo skupaj, s povezovanjem in z vztrajnim iskanjem novih otočij in utopij ter z branjenjem prostorov svobode, v katerih bodo ne samo sluteni, temveč tudi preizkušeni ustvarjalni potenciali zaživeli še polneje in nam približali otipljivejšo vizijo prihodnosti, tisto, v kateri bi želeli živeti.

Nevenka Koprivšek

O FESTIVALU MLADI LEVI

Mednarodni festival Mladi levi je eden najvidnejših letnih dogodkov zavoda Bunker, ki  vsak konec poletja v Ljubljano pripelje najaktualnejše odrske ustvarjalce z vseh koncev sveta. Zaznamuje ga zahteven umetniški profil sodobnega progresivnega gledališča, še posebno pa je znan po odkrivanju novih talentov. Festival je prepoznaven po svojem ustvarjalnem in živahnem vzdušju, radovedni publiki in družabnosti.

Mladi levi so pravo mesto srečanj in presenečenj, kjer tako domači kot tuji umetniki in gosti radi ostajajo ves čas festivala, uživajo v umetnosti in pretresajo ažurne umetniške ali družbene teme. Je prostor izmenjave in snovanja novih idej, prijateljstev in sodelovanj, ki mnogokrat presegajo lokalne koncepte in meje.

MLADI LEVI 2018

MLADI LEVI 2017

MLADI LEVI 2016

MLADI LEVI 2015

MLADI LEVI 2014

MLADI LEVI 2013

MLADI LEVI 2012

MLADI LEVI 2011

MLADI LEVI 2010

MLADI LEVI 2009

MLADI LEVI 2008

MLADI LEVI 2007

Organizatorji:

Organizator festivala:
BUNKER – zavod za organizacijo in izvedbo kulturnih prireditev
Direktorica: Nevenka Koprivšek
Oblikovalke programa: Nevenka Koprivšek, Mojca Jug, Katarina Slukan
Izvršna producentka: Maja Vižin
Producenti: Alma R. Selimović, Tamara Bračič Vidmar, Samo Selimović
Odnosi z javnostmi: Janja Buzečan
Administracija in koordinacija: Liljana Briški


Celostna podoba: Tanja Radež
Tehnični direktor: Igor Remeta
Tehnični koordinator: Andrej Petrovčič
Tehnična ekipa: Duško Pušica, Tomaž Žnidarčič, Grega Mohorčič,
Janko Oven, Borut Bučinel, Martin Lovšin

Prostovoljci:

Maruša Arh, Brina Bensa, Marcela Horvat, Eva Jambrek, Mario Jeličić, Andrej Jerman Blažič, Lara Kobe Priganica, Ira Kolbezen, Maruša Kovačič, Gordana Lacić, David Macleod, Manca Merlak, Nastja Merlak, Naja N. Bratina, Eva Posedel, Andrej Pugelj, Katja Rems, Lovrenc Rogelj, Vesna Skubic, Ana Smerdu, Meta Smerkolj, Julija Smrkol, Lina Steiner, Tavi Šifrer, Taša Štrukelj, Hana Tavčar, Hana Turšič, Fabian Türk, Nataša Verk, Lea Vilman

Festival so omogočili:

Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Program EU Kultura, Elektro Ljubljana, d. d., Turizem Ljubljana, Swiss Arts Council Pro Helvetia, Francoski inštitut v Sloveniji, Veleposlaništvo Španije v Sloveniji, TAM-TAM, d. o. o., Fini oglasi, d. o. o., Hotel Park Ljubljana, Kliping, d. o. o., Radio Študent, Radio SI, BARSOS-MC, Cebort, d. o. o., Dijaški dom Tabor, Ekosystem, d. o.o.

Zapri meni