Arhiv 2006

PROJEKT RODIN II

Njegovo kiparjenje je vzbujajo osuplost. V primerjavi s sodobnimi načini umetniškega izraza je bila to umetnost, zaznamovana z nesorazmernostjo, dragocenim in natančnim popačenjem, ki mu vlada zakon čustvovanja.
Na Rodinovih kipih je mogoče opaziti sledove notranjega razdora, nerazrešene napetosti. V njih je Rodin, po lastnih besedah, 'silovito resnicoljuben'. Gledališka in galerijska predstava Rodin I, Rodin II se želi vnovič dokopati do teh ostankov resnice s pomočjo razkritja zmotljivosti pogleda. Naš pogled je obseden s površinami, z gladkostjo in treznostjo. Naš vid želi secirati življenje od zunaj navznoter kot v anatomskem gledališču in posameznik ne najde več 'notranjega zagona', 'življenja, ki vznikne iz središča, vzbrsti in zacveti od znotraj navzven'.
Predstavi Rodin I, Rodin II vlada namišljena pripadnost zgodovinski resnici. S historizacijo ozadja Rodinovega dela poskuša razbiti zaznavno privajanje, ki Rodinovo divjo plastičnost skrči v golo površino, v patino. Z oživljanjem določenega zgodovinskega ozadja predstava Rodin I, Rodin II razkriva našo lastno zmotljivost zaznave, kot bi nam oluščila oči, in rojeva vizijo. To doseže ne toliko s pomočjo pozornih biografskih podrobnosti, ampak bolj s sledenjem gibkejšim obrisom mase, mesa.
Iva Jevtič

Režija in scenografija: Barbara Novakovič Kolenc
Dramaturgija: Iva Jevtić, Magdalena Lupi
Zvočna podoba: Blaž Peršin
Kostumografija: Barbara Stupica
Oblikovanje luči: Borut Bučinel
Performerji: Daphne Favreliere, Bara Kolenc, Manca Krnel, Irena Tomažin
in Katarina Bulič, Iztok Gubanc, Dalibor Nedić, Nina Nestorović, Robert Vardijan, Dare Pavlin (Zveza Sonček - Center Sonček Ljubljana)

Produkcija: Muzeum, Ljubljana
Soprodukcija: Zavod Bunker, Stara elektrarna v sodelovanju z Zvezo Sonček

http://www.muzeum.si/